27.03.2014

"I" Lieke Wouters - ☐topia

27.03.2014

Utopie is lange tijd een belangrijke term geweest in de kunstgeschiedenis. Zo stond in het Expressionisme de ‘verbetering’ van het individu centraal. De Russische Constructivisten streefden daarentegen naar het ideaal van het collectief, geheel volgens het communistische gedachtegoed. De utopie lijkt het in zich te hebben gedoemd te zijn te mislukken.

De idealen zijn te hoog gegrepen, of de wil van één individu lijkt die van de andere te overstijgen. Na de Tweede Wereldoorlog lijkt de utopie dan ook met de megalomane denkbeelden van de nazi’s te zijn begraven.
Na 9/11 bevinden we ons echter weer in een nieuw tijdsgewricht. Met de onmogelijkheden van voorgaande utopieën in het achterhoofd, zijn overal schuchtere ontwikkelingen te zien vanuit de samenleving waarin nieuwe idealen voor een maakbare wereld worden nagestreefd.

Kunsthistoricus Lieke Wouters onderzoekt in haar expositie samen met beeldend kunstenaars, muzikanten en schrijvers in hoeverre het vandaag de dag nog mogelijk is om utopieën na te streven in de kunst.

Met o.a.: JAM van der Aa, Maarten BelLola Bezemer, Chris Brans, Strand Electric, Astrid Florentinus, Timo van Grinsven, Hadewych ☐, Joyce Overheul, Marina Tadic, Thunder Moon, Ieke Trinks.


“I” was een reeks van vijf tentoonstellingen in Collectief Derde Wal in seizoen 2012/2013.
De aanleiding destijds was dat kunstenaarsinitiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten; vaak zonder de hulp van theoretici. De kunstenaar neemt dus het heft vaker in eigen handen.

Het uitgangspunt voor de “I” tentoonstellingen was: “Maak een tentoonstelling die dienst doet als verlengstuk van je eigen beroepspraktijk.”
Drie kunstenaars en twee kunsthistorici gingen deze uitdaging aan.

Lieke Wouters - ☐topia
Lieke Wouters - ☐topia
Lieke Wouters - ☐topia
Lieke Wouters - ☐topia
Lieke Wouters - ☐topia
Lieke Wouters - ☐topia