24.09.2016

Nijmeegse Kunstnacht 2016 presentatie Fill the Room

24.09.2016

Tijdens de Nijmeegse Kunstnacht was van alle projecten van Fill the Room een presentatie te zien.

Fill the Room
Derde Wal initieerde het project Fill The Room (FTR): een artist in residence project waarbij twee kunstenaars en twee kunstenaarsduo's gedurende een maand werden uitgedaagd een experiment aan te gaan met het gegeven ‘ruimte’.

Er ontstond een verdieping rondom de vraag:

Hoe kan een beeldend kunstenaar of een curator zich presenteren in de ruimte, juist als de fysieke ruimte ontbreekt?

De aanwezigheid en het belang van digitale media in onze dagelijkse ruimte groeit. Tijdens FTR zal de website de fysieke tentoonstellingsruimte vervangen en dienen als een fictieve ruimte waarbinnen de curator het werk van de kunstenaar tentoonstelt. Ook op online- en social media zullen de ontwikkelingen worden geplaatst.

Hoe kan een beeldend kunstenaar in een digitale/fictieve ruimte werken en presenteren? Hoe kan een mogelijkheid tot participatie worden gecreëerd, zonder een fysieke ruimte om dit met het publiek te delen? Kan er door gebruik te maken van de online mogelijkheden, wellicht een groter publiek worden bereikt? Waar ligt de grens tussen gebruik maken van de fictieve ruimte en pure registratie?

De vraag dringt zich op, wat het belang en de rol van een vooropgestelde fysieke ruimte is, als er sprake kan zijn van een (mogelijk) veel grotere, door een groter publiek te bezoeken fictieve ruimte. Creëren en presenteren in een fictieve ruimte, die belichaamd wordt door een ontmoetingsplek in de digitale wereld.

Twee kunstenaars en twee kunstenaarsduo's werkten gedurende een maand lang met die fictieve ruimte en hoe die functioneert binnen hun eigen werk. Dit alles was te volgen op de facebookpagina van Derde Wal en tenslotte is de tentoonstelling gecureerd op de website van Derde Wal.

Een presentatie was te zien tijdens de Nijmeegse Kunstnacht 2016.

 


Fill the Room werd mede mogelijk gemaakt door:

  • Het Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Rabobank
  • Gemeente Nijmegen