Performance

Wessel Verrijt en Sjoerd Mol

Nijmeegse Kunstnacht 2019

datum
21 september 2019
categorie
Performance
share story
Info

Tijdens de kunstnacht 2019 wordt Derde Wal vertegenwoordigt door maar liefst twee kunstenaars: Sjoerd Mol en Wessel Verrijt. Niet alleen kun je de wandelende processie van Wessel bewonderen in de straten van Nijmegen, maar Sjoerd ontwierp tevens een installatie voor in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ter ere van 75 jaar Market Garden!

Huis van de Geschiedenis.

Op zondag 17 september 1944 kleurde de Nijmeegse lucht rood en blauw door de parachutes van Amerikaanse geallieerden. Het moet een hoopvol tafereel geweest zijn! All American luidde de naam van de divisie die verantwoordelijk was voor de bevrijding van Nijmegen als onderdeel van Operation Market Garden. Nu, 75 jaar later, kijken we terug naar het verleden, maar dan wel met een hedendaags tintje. Derde Wal vroeg kunstenaar Sjoerd Mol om een grootse interactieve lichtinstallatie te creëren als gedenkteken voor de kapel van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Binnenstad

Wessel Verrijt (Eindhoven, 1992) is vorig jaar afgestudeerd met de Optocht Der Autonomen. Met zijn provisorische bouwwerken reist hij als een kermis van plek naar plek. Hij maakt gebruik van sculptuur, installatie, collage, kinetische beweging en performance en bundelt deze tot één kunstwerk. Hij heeft een obsessie voor houtje-touwtje reparaties. Plakband, tape en tiewraps om spullen bij elkaar te houden. Tijdens de Kunstnacht zal Wessel Derde Wal vertegenwoordigen en met een door hem ontwikkelde processie door de stad razen. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door Monty Python and the Holy Grail.