Julius Thissen

Social Aspects #7

datum
27 april 2020
categorie
Social Aspects
share story
Info

Julius Thissen is als kunstenaar onderdeel van Social Aspects #7. Social Aspects is een sociaal project met een experimenteel karakter. Dat levert verrassende projecten in de publieke ruimte, de eindpresentatie zal plaats vinden in april. Social Aspects #7 bestaat naast Julius uit en Elfi Voermans en Sabina Mikelic.

BIO

Julius Thissen (Son en Breugel, NL, 1993) is beeldend kunstenaar en artistiek onderzoeker. Hij bevraagt mannelijke gender rollen en diens privileges in de Westerse maatschappij. Hij tracht verhalen te vertellen over prestatie cultuur, representatie en falen. Binnen zijn performances spelen Julius en zijn muze deze mannelijke stereotypen na en zoeken zij naar middelen om deze te ontkrachten of ontmantelen. De band tussen Julius en zijn muze is de kern van zijn praktijk en toont een voortdurend ontwikkelende connectiviteit en broederschap tussen de twee. Zijn werk werd onder andere genomineerd voor de Warsteiner Blooom Awards, Arnhemse Nieuwe en hij ontving de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds.

RESEARCH

“Dude, stop the spread please!” zo klinkt de slogan van het New Yorkse vervoerbedrijf Metropolitan Transportation Authority. Het is een poging om een grote ergernis van velen aan te pakken: manspreading. Het wijdbeens zitten van mannen, voornamelijk in het openbaar vervoer. In Madrid is het sinds 2017 verboden om meer dan één zitplek in te nemen in het openbaar vervoer. Voor de residentie bij Derde Wal doet Julius onderzoek naar de manier waarop mannen ruimte innemen in de openbare ruimte, met een focus op het openbaar vervoer. Julius is geïnteresseerd in het debat rondom de term manspreading, de manier waarop OV-bedrijven zich mengen in dit debat en het bestuderen van hun bestaande campagnes. Het gesprek rondom deze term wordt verschillend ontvangen. Het wordt door mensen die overlast ervaren door dit gedrag positief ontvangen maar er klinkt ook een kritisch tegengeluid. De term wordt beschouwd als een overdreven feministische aanval op mannen. Het spreiden van de benen zou volgens sommigen ook een fysieke reden hebben: mannen moeten hun edele delen de ruimte geven. Ook stellen sommigen dat vrouwen zich schuldig maken aan het zogenoemde she-bagging, waarbij meerdere zitplekken ingenomen worden door tassen en andere bagage. Julius beoogt tijdens deze residentie in gesprek te gaan met mensen over de gevolgen van dominant gedrag in de manier waarop mannen ruimte innemen in de publieke ruimte. Julius wil een campagne vormgeven die mannen oproept om met elkaar in gesprek te gaan om zich bewust te worden van de hoeveelheid ruimte die zij innemen, hoe dit voor anderen (voornamelijk vrouwen) als intimiderend ervaren wordt, en hoe zij hier meer verantwoordelijkheid in zouden kunnen nemen.

ONLINE EXPO

Deze drie kunstenaars zullen drie weken lang Derde Wal Facebook en Instagram overnemen en hun projecten presenteren. 27 april - 3 mei: Julius Thissen 4 - 10 mei: Elfi Voermans 11 - 17 mei: Sabina Mikelic