Elfi Voermans

Social Aspects #7

datum
27 april 2020
categorie
Social Aspects
share story
Info

Elfi Voermans is als kunstenares onderdeel van Social Aspects #7. Social Aspects is een sociaal project met een experimenteel karakter. Dat levert verrassende projecten in de publieke ruimte, de eindpresentatie zal plaats vinden in april. Social Aspects #7 bestaat naast Elfi Voermans uit Julius Thissen en Sabina Mikelic.

BIO

Elfi Voermans (Boxtel, NL, 1979) ziet zichzelf als ‘alles heerser’ over haar kunst, ideeën en opvattingen: als ‘Oergodin’ van een nog te ontwikkelen rijk. Haar werk bestaat vaak uit losse elementen, verschillende technieken en media die samen een installatie vormen. Archetypen, oude culturen, historische figuren en symbolen dienen als leidraad voor het creëren van dit eigen universum. Het doorbreken van hedendaagse taboes, het uitvergroten van clichématigheden en hoe de mens zich in deze tijd tot de natuur verhoudt, geeft ze middels persoonlijke ervaringen bloot. Waarbij de grens tussen esthetiek en het macabere onder de aandacht wordt gebracht.

RESEARCH

Het is haar alter ego, ‘de Oergodin’ dat op zoek gaat naar verschillende ongure plekken in- en rondom de binnenstad van Nijmegen. Wellicht plekken waar bepaalde ‘mysteries’ omheen hangen, oude legenden worden opgerakeld, maar waar ook het ‘uitschot’ van Nijmegen zich bevindt. Een zoektocht naar ‘oude rotten’ die mooie en spannende verhalen te vertellen hebben. Verhalen die in staat zijn om een ‘parallelle wereld’ te openen, om zo een andere blik te werpen op deze plekken. ‘De volière’ in het Kronenburgpark, de afwerkplaats, de tunnelweg, obscure steegjes, onbeduidende bouwsels, leegstaande vervallen of slecht onderhouden panden, zullen daarom het startpunt vormen van deze zoektocht.


Zoals in vaker in het werk van Elfi werk zullen diverse mythes en legendes, archetypen, historische symbolen en betekenissen leidend zijn bij mijn onderzoek. 

Zwervend door een apocalyptisch getroffen stad, probeert ze haar weg te banen. Zoekend naar bewijslast van een eerder bestaan, creëert ze haar eigen waarheid. Er ontstaat een nieuwe (beeld)taal, waarin bestaande symbolieken en betekenissen worden verweven met andere (on)waarheden. Door haar nomadisch bestaan, zal deze beeldtaal op de meest vreemde en onverwachte plekken opduiken in de binnenstad en verwijzen tevens naar het nieuwe en het nog ‘onwerkelijke leefgebied’.  De overblijfselen, of een geheime voor ons onleesbare taal van de Oergodin zal te vinden zijn in Nijmegen. Weliswaar van een Oergodin die in de verre toekomst zal leven en terugkijkt op de tijd waarin wij ons vandaag de dag bevinden. 


 

ONLINE EXPO

Deze drie kunstenaars zullen drie weken lang Derde Wal Facebook en Instagram overnemen en hun projecten presenteren. 27 april - 3 mei: Julius Thissen 4 - 10 mei: Elfi Voermans 11 - 17 mei: Sabina Mikelic