Roy Ruepert

Miss Thing

datum
11 augustus 2018
categorie
Social Aspects
share story
Info

Roy Ruepert maakt beelden om de omgeving voor zichzelf en de toeschouwer plezieriger te maken.

Roy kijkt om zich heen, ziet personen en dingen die hij grappig, interessant of mooi vindt en neemt deze beelden ter inspiratie, vergroot ze, vervormd ze en toont ze. Vanaf kleins af aan is hij al gefascineerd door sterke vrouwbeelden van televisie en popcultuur. Denk aan de kleine zeemeermin, Britney Spears tot aan de opperheks.

Voor het project Miss Thing, zet hij deze fascinerende vrouw in de spotlight. Een vrouw die op een voetstuk staat maar waar je jezelf mee kan identificeren. Deze iconische vrouw gebruikt hij als symbool om te vertalen dat zelfexpressie erg belangrijk is. Zoals Kim Kardashian zegt: Do you for you!

extra

Het werken in de openbare ruimte brengt veel teweeg voor het werk en de toeschouwer.

Het presenteren van de posters valt de ene voetganger op en die maakt een praatje over het werk, terwijl de ander doorloopt omdat het waarschijnlijk als de zoveelste reclame poster lijkt. Wanneer het mensen opvalt, dat het om een uniek werk gaat, willen mensen deze graag meenemen. Die meesten vragen erom, de ander probeert het van de muur te peuteren. 
Ook brengt het interessante vragen met zich mee. Is het wel zo autonoom, of is het door de oplage opeens een andere vorm van kunst?  Voor mij refereerde het bijvoorbeeld naar Twenty five Marilyns" van Andy Warhol, 1962. Een werk wat uniek was maar wat balanseerde op de grens van hoge kunst en commercie. Door de populaire beeldtaal en de oplage.

En door het uitdelen van de posters wordt de kunst opeens voor iedereen.

bio

Roy Ruepert (06-11-1990), Kunsteducator, projectontwikkelaar en autonoom kunstenaar.

Gestudeerd aan Artez Hogeschool voor de kunsten, Zwolle: Fine art and education (2014).

Docent Beeldende kunst op de Vrije school, Zutphen

http://www.royruepert.nl 

met dank

Dit onderdeel van Social Aspects wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.