Chantal van Lieshout

Wildwaterbaan

datum
26 juni 2020
categorie
Social Aspects
share story
Info

Chantal van Lieshout is onderdeel van Social Aspects #8. Social Aspects is een sociaal project met een experimenteel karakter. Dat levert verrassende projecten in de publieke ruimte, de eindpresentatie zal plaats vinden eind juni. Het team van Social Aspects #8 bestaat naast Chantal uit Hessel Josemans en Eef Veldkamp.

bio

Fruitvliegjes, wildwaterbanen, deurklinken, zakdoekjes en huisstofmijten lijken allen gevangen in ondoordringbare werkelijkheden. Door dit soort dingen te verzamelen probeert Chantal hun werkelijkheid binnen te dringen en te begrijpen. Verzameld in materie of uitgewerkt in bijvoorbeeld keramiek, textiel of epoxyhars vormen de dingen sculpturen. Met deze sculpturen bouwt Chantal installaties waarin ze rare, onverwachte verbindingen maken. Door het gebruik van persoonlijke ervaringen zoals het wateren van haar wandelende takken of de onmogelijkheid van communicatie met de huisstofmijt in haar matras vertaalt ze gemakkelijk grote transcendentale onderwerpen in het meer behapbare immanente.

Chantal van Lieshout (1994, Geldrop, NL) is een in Arnhem gevestigd kunstenaar. Afgestudeerd in 2018 aan de opleiding ‘Base of Experiment Art and Research’ aan ArtEZ hogeschool van de kunsten in Arnhem. Naast haar autonome praktijk is zij mede-oprichter van het kunstenaarscollectief Wentelteefjes, dat evenementen organiseert waarin kunstexposities gecombineerd worden met dingen als lezingen, performances en muziek.
 

project

De wildwaterbaan, Chantal herinnert zich hem als de dag van gisteren. Eerst de trap op, hoger en hoger. Dan een klein badje, de eerste waterheuvel over om vervolgens door plastic flappen buiten te komen. Het water was warmer dan de buitenlucht en stoomde. Eerst een bocht naar links, dan een s-bocht, dan weer een waterheuvel, vervolgens een snelle stroming, nog meer water heuvels, een splitsing en bubbels en een nog snellere stroming, dan weer een heuvel, een donkere tunnel en plots was je binnen, een bocht naar rechts en tot slot een grote brede glijbaan die je met flauwe bocht naar het eind badje vervoerde.

Binnen haar werk brengt Chantal graag de hulpeloze fruitvlieg die per ongelijk op een van je badkamer tegeltjes verdrinkt onder de aandacht brengen. Wellicht voelt deze fruitvlieg zich net zo euforisch maar ook klein en hulpeloos als hoe zij zich voelde in de wildwaterbaan. Speciaal voor deze vlieg is zij van plan een wildwaterbaan te bouwen. 


Om dit te bewerkstelligen werkt Chantal voor de eerste keer met epoxy-klei werken. Vervolgens filmt ze dit sculptuur en vraagt ze andere kunstenaars om op deze film ver te borduren. Het internet zal functioneren als openbare ruimte waarin ik samen met deze andere kunstenaars een kettingreactie kunstwerk in gang breng. Een soort digitale kunst optocht die zich verspreid op een vergelijkbare manier als een virus. 
 

expo data

De online Social Aspects #8 expositie zal 26 juni aftrappen. In de vorm van een estafette expo zullen de drie kunstenaars uit dit project hier op deze website, maar ook op Facebook en Instagram hun uitkomsten presenteren. Het werk van Chantal zal gepresenteerd worden in de week van 10-16 juli.

Online Expositie Social Aspects
26 juni - 2 juli 2020: Eef Veldkamp
3 juli - 9 juli 2020: Hessel Josemans
10 - 16 juli 2020: Chantal van Lieshout

met dank

- Provincie Gelderland - Mondriaan Fonds - Prins Bernard Cultuurfonds - Gemeente Nijmegen Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.